Minne haluat kirjautua sisään?


10 asiaa helpottaakseen tulliasioissa

Meillä Bringillä on ammattitaitoisia tullineuvojia, jotka voivat auttaa sinua tulliasioidesi kanssa. Tässä tulee 10 vinkkiä sinulle, mikäli haluat menestyä kansainvälisten rajojen ulkopuolella.

1. Suunnittele tavaravirtaasi. Pyydä apua henkilöiltä, joilla on tulliosaamista

Tullauksen yhteydessä varmistetaan, että tavarat voidaan lähettää laillisesti kansainvälisten rajojen yli. Samalla varmistetaan, että maksut ohjautuvat oikein ja että jatkuvasti tiukentuvat turvallisuusvaatimukset täyttyvät. Hyvällä valmistelulla, tullauksella ja jälkityöllä voidaan vähentää hallinnollista taakkaa. Huonosti suunniteltu prosessi voi johtaa erittäin resurssivaativaan tilanteeseen ja silloin on vaara, että tavaravirrassa esiintyy katkoksia.

2. Luokittele tuotteesi oikein

Oikea tulliselvitys vaatii tarkan kuvauksen tuotteestasi. Tullinkäsittelyn säännöt ja maksut perustuvat tullitariffikoodiin. Tullitariffikoodi on tavarakoodi, joka koostuu 8 numerosta vientiselvityksessä ja 10 numerosta tuontiselvityksessä. Tämä koodi kuvaa tarkasti tuotetta kansainvälisen HS-nimikkeistön mukaisesti.

Lisäksi tuotteen alkuperämaalla on merkitystä luokittelun lisäksi. Oikean alkuperämaan avulla on mahdollista saada alennettua tullimaksua. Joissakin tapauksissa tämä vaatii sitovan luokittelupäätöksen Tullivirastolta. On tärkeää ilmoittaa oikeat tiedot, koska virheelliset tiedot voivat johtaa seuraamuksiin asianomaisilta viranomaisilta.

3. Tuotteiden tulliarvo

Tulliarvo on perusta tullimaksujen laskemiselle. Tulliarvoon sisältyvät käytännössä kaikki kustannukset, jotka syntyvät tuotteen maahantuonnin yhteydessä. Tulliarvo koostuu tuotteen kustannuksesta (kauppa-arvo) lisättynä muihin kustannuksiin, jos ne eivät jo sisälly transaktioarvoon. Joissakin tapauksissa transaktioarvoa ei ehkä ole käytettävissä tulliarvon määrittämiseksi. Silloin on tärkeää tietää vaihtoehtoiset tavat määrittää tulliarvo.

4. Hae lupaa ja muita helpotuksia

Jotkut maat ja jotkut tavarat ovat kohteena vientirajoituksille tai tuontirajoituksille, ja ne vaativat lisäluvan viranomaisilta ennen vientiä tai tuontia. Lupahakemukset ja helpotukset voivat koskea sekä kauppiasta että tavaroiden omistajaa.

Lisäksi voit hakea tullialennuksia, jos käyt kauppaa sellaisten tavaroiden ja maiden kanssa, jotka liittyvät vapaakauppasopimukseen. Tutki vaatimukset ja mahdollisuudet vapaakaupan yhteydessä tuonnissa, sillä täällä voi olla mahdollisuus säästää rahaa.

EU ja Tulli ovat hyödyllisiä tietolähteitä vaatimuksista ja mahdollisuuksista. Myös muut viranomaiset voivat tarjota asiaan liittyvää tietoa.

5. Hae tulliluottoa, jos käyt kauppaa tullimaksullisten tuotteiden kanssa

Tulliluoton avulla se, joka huolehtii tullauksesta puolestasi, voi veloittaa luoton Tullilaitoksessa sen sijaan, että asiamiehesi maksaisi tullimaksut etukäteen. Tämä voi säästää sinulta mahdolliset etukäteismaksun kustannukset.  

Tuonti ALV:sta vastaat itse ilmoittamalla sen Verohallinnolle. Jos sinulla on oma tulliluotto, kaikki tullitapahtumat ilmoitetaan sinulle suoraan tullilaskussasi. Jos välittäjän luottoa veloitetaan, tapahtumistasi ilmoitetaan välittäjän tullilaskun kautta. Asiamiehen on ilmoitettava sinulle kaikki tiedot asiamiestoimista heti, kun ne ovat saapuneet asiamiehelle, jotta voit raportoida omat toimesi oikealla ilmoituskaudella.

Välittäjä on velvollinen ilmoittamaan sinulle kaikki tiedot asiamiestoimista heti, kun ne ovat saapuneet asiamiehelle, jotta voit raportoida tapahtumasi oikealla tilikaudella.

Kaikissa maissa on eroja tuontitullien laskennassa, raportoinnissa ja maksamisessa. Autamme mielellämme saamaan oikeat tiedot juuri sinun lähetyksesi osalta.

6. Luo hyvä digitaalinen tullilasku

Tullilasku kuvaa ne asiat, jotka on tarkoitus tullata. Muista sisällyttää siihen paitsi 'Mitä kauppalaskun tulisi sisältää', myös tietoja tullitariffinumerosta tai käytä mielellään listaa: 'Mikä on ero kauppalaskun ja proformalasku välillä'?

Suosittelemme siirtämään tiedot digitaalisesti huolitsijallesi. Jos lähetät meille tullilaskuja EDI-tiedostoina, Excel-tiedostoina, PDF-tiedostoina tai vastaavissa muodoissa, saat mahdollisuuden edullisempaan tullinkäsittelyhintaan, nopeampaan käsittelyyn ja voit olla varma, että tietojasi käytetään muuttumattomassa muodossa Tullille.

7. Digitaalinen tulliarkisto - fiksu ratkaisu

Aiemmin suurissa pinoissa laskuja ja tulliselvitysasiakirjoja on voitu löytää tullivastaavien työpöydistä viejien ja maahantuojien parissa. Nykyään useammat ovat kuitenkin huomanneet digitaalisen arkiston edut tulli-ilmoituksien ja niihin liittyvien tietojen hallinnassa. Useammat huolitsijat tarjoavat digitaalisia arkistoja asiakirjojen säilyttämiseen. Voimme tarjota Bring E-doc -palvelun, joka auttaa sinua arkistoimaan ja pitämään hallinnassa tulliasiakirjat kaikilta huolitsijoilta. Arkistossamme voit myös analysoida ulkomaankauppaa, raportoida oikeat maksut ja varmistaa, että kaikki on kunnossa. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse huolehtia mahdollisen tarkastuksen yhteydessä.

Digitaalinen tulliarkistoratkaisu on erillinen alusta nopeaa ja tehokasta asiakirjahallintaa varten, olitpa sitten toimistossa, etätyössä tai matkoilla.

8. Huomioi virheet

Tulliprosessin aikana voi aina ilmetä virheitä. Ne voivat liittyä dokumentaatioon, sovitun tavaran lähettämättä jäämiseen tai virheeseen sähköisessä tulli-ilmoituksessa, joka lähetetään Tullivirastoon. Suosituksemme on reagoida virheisiin heti niiden havaitsemisen jälkeen, jotta tullaus sujuu oikein. Jos virheitä ilmenee, asiakirjat on käsiteltävä uudelleen. Jos tätä ei tehdä ja virheet havaitaan asianomaisissa viranomaisissa, se voi johtaa rangaistusmaksuihin.

Ota yhteyttä tullauksen suorittaneeseen henkilöön. Useimmat virheet ovat yleensä melko helppoja korjata. Ilmoittamattomuus voi tulla huomattavasti kalliimmaksi.

9. Raportoi tuontivero

Jos olet arvonlisäverorekisterissä, sinun tulee itse raportoida arvonlisävero tuoduista tavaroistasi Verohallinnolle. Tullilaskun päivämäärä määrittelee, milloin sinun tulee raportoida tuontiarvonlisävero. Tämä tarkoittaa, että tuonnin myyntivero raportoidaan kirjanpitojakson aikana, jonka Tulli on määrittänyt tullilaskun perusteella tuonnillesi.

Bring E-doc tukee sinua tässä. Säästät aikaa ja voit samalla olla varma, että raportointi on oikein.

10. Muista hakea takaisinmaksua maksuista palautetuille tuotteille

Kun palautat tuotteita ulkomaille, sinulla on useimmissa tapauksissa mahdollisuus hakea takaisin maksettuja maksuja. Tämä ei tapahdu automaattisesti, vaan se vaatii tuonnin uudelleentarkastelun ja viennin tulliselvityksen alkuperäisen tuonnin viittauksella. Tämän toteuttamiseksi tullivirkailijasi tarvitsee selkeän yhteyden alkuperäisen tuonnin ja palautetun viennin välillä. Jos tämä yhteys on olemassa, voit hakea takaisinmaksua, mikä tarkoittaa, että maksat vain maksut pysyvästi viedyistä tavaroista.

Haluatko tietää lisää?

Me Bringillä autamme sinua mielellämme kaikissa uudelleentarkastusta ja palautuksia koskevissa säännöissä ja menettelyissä. Ota meihin yhteyttä jo tänään!

Jaa artikkeli